wtorek, 24 listopada 2015

Warzywa na parze z sosem z tahini i kulkami z quinoa



Składniki (na 1 porcję):
3 łyżki białej komosy ryżowej (quinoa)
1 łyżeczka masła lub ghee (opcjonalnie)
warzywa (u mnie marchewka, kalafior, cukinia, kapusta pekińska)

sos z tahini:
1 mały ząbek czosnku
4 łyżki jasnej pasty sezamowej tahini
1-2 łyżki oliwy
kilka łyżek gorącej wody
kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:
Komosę przepłukać, zalać gorącą woda i gotować do miękkości ok. 15-18 min. Pozostawić chwilę pod przykryciem, by doszła. Przygotować warzywa i ugotować na parze - najpierw włożyć twardsze, potem dołożyć pozostałe. Ja używam wkładu do gotowania na parze. Najpierw włożyłam pokrojoną w kostkę marchewkę, kiedy zaczęła mięknąć - kalafiora, a na końcu cukinię i kapustę. W międzyczasie wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku i kilka razy porządnie potrząsnąć. Dodać tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję sosu. Ciepłą komosę wymieszać z masłem i formować małe kulki. Wszytko polać sosem i podawać :) Dla dziecka na początek wystarczy odrobina sosu. Być może nie będzie mu pasować i wtedy może nie chcieć jeść polanych nim warzyw. Sprawdźcie :)

Ugotujcie więcej warzyw i jutro podajcie je z makaronem :) Przepis tu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz