piątek, 6 listopada 2015
Szybkie muffiny jajeczne bez mąki
Jeśli zostały Wam resztki warzyw z obiadu, można je wykorzystać do zrobienia szybkich i prostych muffinek, które będą dobrą przekąską lub dodatkiem do kolacji :)
Składniki (na 8 sztuk):
ok. szklanki ugotowanych warzyw (resztek z obiadu - u mnie kalafior i groszek zielony)
kilka oliwek
3 jajka od szczęśliwych kur
2-3 łyżki mleka roślinnego
szczypta oregano i tymianku lub innych ulubionych ziół
odrobina soli w wersji dla dzieci, nieco więcej dla dorosłych
Przygotowanie:
Warzywa pokroić dość drobno. Włożyć do form na muffinki (ja użyłam silikonowych). Oliwki pokroić na plasterki i dać mniej więcej 2 plasterki na muffinkę. Jajka wymieszać z mlekiem, ziołami i przyprawami (jak na omlet). Wlać do foremek tak, by masa przykrywała warzywa. Piec ok. 15-20 minut do zarumienienia i ścięcia się jaj w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz