Ubóstwiam wszelakie tarty i quiche warzywne ... Póki co moje dziecko nie podziela tego entuzjazmu i niewiele zjada z takich posiłków, ale mimo tego nie rezygnuję z tych pyszności i delektuję się nimi od czasu do czasu :) Pomysł na ciasto i sos podchwyciłam z bloga Alaantkowe BLW, a farsz powstał z tego, co akurat miałam w lodówce :) Dodatek ciecierzycy sprawił, że była bardzo sycąca. Nie chciałam jednak, żeby się zmarnowała i dlatego wylądowała w farszu, ale możecie spokojnie pominąć :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
szczypta soli (pominąć dla dzieci poniżej roku)
Farsz:
Warzywa, u mnie: kalafior, marchewka, jarmuż, kawałek czerwonej papryki, cebula, oliwki
oraz garść ugotowanej ciecierzycy
Przyprawy i zioła : świeży tymianek, szczypta oregano, kurkumy, curry, słodkiej papryki i soli (pominąć dla dzieci poniżej roku), 2 szczypty czarnuszki
Olej do podsmażenia cebuli
Sos:
Szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
3 łyżki mąki orkiszowej
1 ząbek czosnku
Ponadto:
ser kozi lub inny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki. Wyłożyć na formę do tarty posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do lodówki. Kalafior i marchew uparować al dente lub ugotować. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać jarmuż i paprykę, chwilę dusić. Oliwki pokroić. Wszystkie warzywa wymieszać z ciecierzycą, ziołami, curry, czarnuszką i solą.
Przygotować sos. Połowę mleka zagotować. W drugiej rozrobić mąkę. Wlać na gotujące się mleko, mieszając, żeby nie było grudek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Piekarnik nagrzać na 180 stopni, tartę ponakłuwać widelcem i piec 15 minut. Wyjąć, polać 3 łyżkami sosu, rozsmarować. Pozostały sos wymieszać z farszem i wyłożyć na tartę. Można posypać małą ilością startego sera. Piec 30 minut.
Inspiracje: tarta owsiana z warzywami wg przepisu z bloga Alaantkowe BLW
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz