wtorek, 3 listopada 2015

Warzywa w mleku kokosowym z kardamonem lub curry



Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
1/4 kalafiora
1-2 marchewki
1 pietruszka
1/4 kapusty pekińskiej 
lub inne ulubione warzywa, ja użyłam ww, bo akurat takie miałam w lodówce :)
1 puszka tłustego mleka kokosowego dobrej jakości (400 ml)
kawałek imbiru
curry lub kardamon
olej kokosowy lub inny
2 łyżki sezamu lub 3 orzechów nerkowca
100 g tofu (opcjonalnie)
makaron ryżowy nitki lub ryż brązowy

Przygotowanie:
Pietruszkę i marchewkę umyć, obrać, pokroić w grubsze plastry (łatwe do uchwycenia dla dziecka, dlatego nie mogą być za cienkie) i podgotować na parze lub w wodzie. Wyjąć, kiedy zaczną mięknąć. Kalafior blanszować przez 10 min. Kapustę pokroić w paski. Imbir zetrzeć lub bardzo drobno pokroić. Sezam  lub nerkowce uprażyć na suchej patelni. Jeśli używamy nerkowców, rozdrobnić.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć imbir przez minutę, dodać marchewkę i pietruszkę oraz kalafior, chwilę dusić, dodać kapustę oraz tofu, zalać mlekiem, doprawić curry lub kardamonem i dusić do miękkości warzyw (ok. 10 min), można na wolnym ogniu, żeby woda nieco odparowała i sos trochę się zagęścił. Ugotować ryż lub przygotować makaron - zalać wrzątkiem i odcedzić po 5 min. Nałożyć makaron/ryż, na wierz warzywa lub wymieszać przed podaniem. Posypać prażonym sezamem. Jeśli używamy nerkowców, lepiej dodać je do sosu. Smacznego :)
Jeśli używamy nerkowców, lepiej doprawić warzywa kardamonem. Słodkawy smak nerkowców idealnie komponuje się z kardamonem. Jeśli sezamu, lepiej dodać curry.

Inna wersja tego dania :) Z nerkowcami i kardamonem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz