piątek, 6 listopada 2015

Zupa z kapustą pekińską


Rozgrzewająca, odżywcza, wzmacniająca odporność zupa z kapustą pekińską ... Pasuje na obiad i kolację, bo jest dość lekka :) 


Składniki:
4 ziemniaki
2 łyżki suchej kaszy jaglanej
1 cebula
1 marchewka
kawałek selera
pół średniej kapusty pekińskiej
mały słoiczek przecieru pomidorowego lub pół butelki pulpy pomidorowej
1 liść laurowy
6 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka oregano
łyżka masła lub oleju
(sól)
(pieprz)

Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle/oleju szklimy posiekaną cebulę. Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, zeszkloną cebulę, kaszę, przyprawy.
Zalewamy wodą (ok 1,5 l) i gotujemy 15 min. aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy posiekaną kapustę oraz przecier pomidorowy/pulpę. Gotujemy jeszcze o. 10 min, aż kapusta będzie miękka. Przyprawiamy do smaku.

W miseczce dostał warzywa z zupy, a w kubeczku płyn. Trochę narozrabiał ... ;)


Ta sama zupa, tylko zmiksowana podana na kolację z żytnią bułeczką z masłem.

Przepis pochodzi z bloga Dorota Smakuje, a konkretnie stąd. Dziękuję Dorota! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz