piątek, 13 listopada 2015

Budyń jaglany



Kiedy znudzi się tradycyjna jaglanka, można zmienić jej konsystencję i podać w formie budyniu. Mojego synka zainteresowała ta klejąca się do paluszków potrawa i tak jak konsekwentnie odmawia ostatnio jedzenia jaglanki, w formie budyniu zjadł sporo :)

Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
kasza jaglana – pól szklanki
daktyle – 3 sztuki,  
morele suszone – 3 szt,
rodzynki – 1 łyżka,
wiórki kokosowe – 1 łyżka.

Przygotowanie:
Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalej wrzątkiem. W rondelku zagotuj wodę, wrzuć kaszę, pokrojone daktyle, morele, rodzynki, wiórki, przyprawy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, czasem zamieszaj. Po lekkim ostygnięciu zmiksuj. W razie gdyby było zbyt gęste, dodaj wrzątku.

Przepis pochodzi z portalu dziecisawazne.pl, a konkretnie stąd.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz