sobota, 21 listopada 2015

Jajecznica ze szpinakiem


Tak się u nas przyjęło, że w dni powszednie śniadanie jemy na słodko (kasze, ryże itp.), a w sobotę zawsze pichcimy jajecznicę dodając do niej to, co akurat jest w lodówce. Dziś były tam 2 garście szpinaku :) Chciałam też dodać suszone pomidory, ale zapomniałam ... ;) Mimo tego wyszła dobra!

Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
5-6 jajek
2 garście szpinaku baby
1 plasterek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
suszone pomidory (opcja) lub sól

Przygotowanie:
Szpinak umyć i osuszyć, nie trzeba rozdrabniać. Czosnek i imbir obrać i posiekać, krótko podsmażyć na oleju np. kokosowym lub maśle, dodać szpinak, chwilę dusić, aż zwiędnie, dodać suszone pomidory, jeśli chcecie i jaja. Mieszać i smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji :) Dosolić do smaku w razie potrzeby.
Dla maluszka poniżej roku przyrządzić to danie na parze i dać minimalną ilość czosnku i imbiru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz