piątek, 13 listopada 2015
Barszcz ukraiński
Warzywa i płynną zupkę podałam osobno. Do tego kawałek chleba żytniego z masłem. Bardzo pożywna i smaczna potrawa obiadowa :)
Składniki (dla 4 osób):
2 duże buraki
2 marchewki
5 średnich ziemniaków
Kawałek selera
Kawałek kapusty
Ziele angielskie, liść laurowy
1/2 szklanki fasoli
Natka pietruszki
1/3 szklanki przecieru pomidorowego lub 3-4 pomidory
Majeranek, oliwa, pieprz, sól (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Fasolę zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować i posolić dopiero, gdy będzie miękka (niekoniecznie). Warzywa pokroić i razem z liściem laurowym i zielem zalać zimną wodą. Dodać natkę i gotować do miękkości. Dodać przecier, majeranek i oliwę. Przyprawić pieprzem i dodać ugotowaną fasolę. Posolić do smaku (niekoniecznie).
Przepis pochodzi z opracowania lek. med. Anny Romanowskiej pt." Gotowanie dla zdrowia", wyd. Towarzystwo Terapii Integralnej, 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz