piątek, 13 listopada 2015

Barszcz ukraiński


Warzywa i płynną zupkę podałam osobno. Do tego kawałek chleba żytniego z masłem. Bardzo pożywna i smaczna potrawa obiadowa :)

Składniki (dla 4 osób):
2 duże buraki
2 marchewki
5 średnich ziemniaków
Kawałek selera
Kawałek kapusty
Ziele angielskie, liść laurowy
1/2 szklanki fasoli
Natka pietruszki
1/3 szklanki przecieru pomidorowego lub 3-4 pomidory
Majeranek, oliwa, pieprz, sól (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Fasolę zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować i posolić dopiero,  gdy będzie miękka  (niekoniecznie). Warzywa pokroić i razem z liściem laurowym i zielem zalać zimną wodą. Dodać natkę i gotować do miękkości. Dodać przecier,  majeranek i oliwę. Przyprawić pieprzem i dodać ugotowaną fasolę. Posolić do smaku  (niekoniecznie).







Przepis pochodzi z opracowania lek. med. Anny Romanowskiej pt." Gotowanie dla zdrowia", wyd. Towarzystwo Terapii Integralnej, 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz