czwartek, 26 listopada 2015
Pożywna zupa z zieloną soczewicą
Rewelacyjna, gęsta, pożywna i rozgrzewająca! Idealna na jesienny obiad lub kolację :) Dziękuję Vegelicious za pomysł na tę zupkę :)
Składniki (na duży gar zupy):
3-4 ziemniaki
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/4 kalafiora (można pominąć)
1 1/2 szkl. zielonej soczewicy
4-5 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku (ja dałam 3)
1 łyżeczka soli (pominąć, jeśli maluch nie ma jeszcze roku)
1 duża cebula
3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów lub 400 ml pulpy pomidorowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
pieprz
Przygotowanie:
Wlewamy do dużego garnka 2l wody i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler. Wrzucamy do garnka razem z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim, dodajemy obrany czosnek oraz łyżeczkę soli i gotujemy na wolnym ogniu.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy kilka minut aż papryka zmięknie po czym warzywa wrzucamy do zupy.
Gdy soczewicy zacznie robić się miękka, dodajemy kalafior i pomidory. Doprawiamy do smaku słodką papryką oraz majerankiem, dodajemy też według upodobania więcej soli (lub sos sojowy) oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze 5-10 minut.
Źródło: Vegelicious
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz