sobota, 7 listopada 2015

Tagiatelle z sosem pomidorowo-pieczarkowym


Makaron to prosty i szybki obiad dla całej rodziny :) 
Nadaje się dla dzieci powyżej 12 m-ca życia ze względu na pieczarki.

Składniki:
1 cebula
250 g pieczarek
500 g pulpy pomidorowej
1 łyżeczka oregano
garść listków świeżej bazylii
kilka gałązek świeżego tymianku
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz dla dorosłych
olej do smażenia
parmezan, pecorino lub inny ser do posypania potrawy
opakowanie makaronu tagiatelle 250 g (ja kupiłam żytni 100%, ale nie polecam, bo zgrzyta między zębami ;). Wybierzcie lepiej orkiszowy!)

Przygotowanie:
Pieczarki umyć, obrać, ponownie umyć i pokroić w większe plastry. Czosnek i cebule obrać i posiekać. Włączyć wodę na makaron. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać czosnek i pieczarki. Chwilę dusić na wolnym ogniu aż odparują nadmiar wody, dodać pulpę, oregano, wymieszać, dodać świeże posiekane zioła i chwilę dusić razem pod przykryciem. Ugotować makaron. Nałożyć porcję dla dziecka, dla rodziców przyprawić sos solą i pieprzem. Obficie posypać startym serem. Dziecięcą porcję posypać odrobiną sera lub płatkami drożdżowymi. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz