Ten pyszny gęsty lekkostrawny krem ziemniaczany z bazylią jest idealny na kolację. Zupy to najlepszy posiłek na zimne dni! :)
Składniki:
4 ziemniaki średniej wielkości
2 marchewki średniej wielkości
kawałek selera
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
duży pęczek bazylii
szczypta cukru (u mnie ksylitol), można pominąć
1 łyżka masła lub oliwy
kminek
słodka papryka
pieprz, sól
Przygotowanie:
Do garnka z gorącą wodą wrzucić drobno pokrojone ziemniaki, marchewki i seler. Dodać szczyptę pieprzu i kminku, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli, łyżeczkę soku z cytryny i gotować ok. 20 min., aż warzywa będą miękkie. Bazylię posiekać. Połowę dodać do zupy i zblendować na krem. Dodać drugą połowę, wymieszać, doprawić do smaku słodką papryką, cukrem, oliwą lub masłem, pieprzem i solą.
Przepis pochodzi z książki "Gotowanie według Pięciu Przemian" B. Temelie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz