piątek, 13 listopada 2015

Kasza gryczana z warzywami


To super łatwa propozycja na lekką kolację lub obiad :-)







Składniki:
Kilka pieczarek
1 cebula
1 marchewka
Kilka oliwek
Pół szklanki kaszy gryczanej  (niepalona jest najzdrowsza)
Zioła  (tymianek, majeranek, oregano lub inne)
Łyżka masła lub oliwy
Olej do smażenia
Sos sojowy lub sól dla dorosłych
Ser wegański lub inny

Przygotowanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę wypłukać i ugotować wraz z marchewką i ziołami. Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki i dusić do miękkości. Wymieszać z ugotowaną kaszą i oliwkami, dodać oliwę lub masło, starty ser i podawać :-) Wersję dla rodziców posolić lub potraktować sosem sojowym, bo niepalona kasza gryczana jest trochę mdła w smaku, ale dobrze doprawiona smakuje świetnie :)

Zjadł prawie całą miseczkę :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz