piątek, 20 listopada 2015

Ryż z gruszkami


Wyszła z tego trochę zupa ryżowa, ale ten sosik gruszkowy widoczny na zdjęciu jest pyszny! Dodatek skórki otartej z cytry znacząco wpływa tu na smak potrawy, wiec lepiej go nie pomijać, ale też nie przesadzić z ilością, bo będzie gorzkie :)


Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
2-3 gruszki
2 łyżki rodzynek
1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
Cynamon
Kardamon
Plasterek świeżego imbiru
Szczypta skórki otartej z cytryny
Orzechy włoskie 
Syrop klonowy
1 łyżka masła
Ulubiony ryż, u nas okrągłoziarnisty brązowy
(Sól)

Przygotowanie:
Ryż można namoczyć na noc, wtedy szybciej się ugotuje i będzie lżej strawny dla malucha, szczególnie jeśli jesteście na początku rozszerzania mu diety. Ryż opłukać i ugotować. Ja nastawiam zaraz po wstaniu i idę robić swoje poranne czynności. W ten sposób zyskuję czas, bo jak wiadomo ten brązowy długo się gotuje (ok. 34-40 min.).
W każdym razie nastawić ryż, a kiedy się gotuje w drugim garnku podgrzać mleko, dodać rodzynki, obrane i pokrojone w dużą kostkę gruszki, szczyptę cynamonu i kardamonu, plasterek utartego imbiru, szczyptę skórki otartej z cytry i chwilę gotować. Dodać łyżkę masła, nieco syropu klonowego i wyłączyć gaz. Na patelni uprażyć orzechy włoskie. Do miseczek nałożyć ryż (dla dorosłych posolić i wymieszać), polać sosem z gruszkami i posypać orzechami prażonymi :) Prażone orzechy są chrupie i mniej twarde niż nieprażone. Synek dobrze sobie z nimi radził - po raz pierwszy podałam je w kawałkach, do tej pory mieliłam. Ma 13 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz