poniedziałek, 30 listopada 2015

Duszona kalarepa z kaszą gryczaną


Składniki (na 1 porcje):
1 kalarepa
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki kukurydzianej
Pieprz lub czarnuszka
3-4 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
Sól  (opcjonalnie, tylko powyżej 12 r.ż.)

Przygotowanie:
Nastawić kaszę i gotować do miękkości, odstawić na parę minut po ugotowaniu. Kalarepę obrać, pokroić w kostkę, zalać małą ilością gorącej wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać masło, koperek i mąkę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Wymieszać, doprawić pieprzem lub czarnuszką i ewentualnie solą dla rodziców i dzieci powyżej roku. Wymieszać z kaszą gryczaną lub nałożyć kaszę i na wierzch położyć kalarepę. Smaczny zdrowy lekki obiad :)
Synek zjadł całą miskę kaszy i sporo kalarepy :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz