piątek, 20 listopada 2015

Kasza jaglana z dynią i czerwoną soczewicą



To propozycja na naprawdę bardzo szybki, pożywny i smaczny obiadek :) Synkowi bardzo smakowało i zjadł 3/4 porcji widocznej na zdjęciu :)


Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
Kawałek dyni Hokkaido
2 garście świeżego szpinaku 
3 suszone pomidory
5 łyżek czerwonej soczewicy
5 łyżek kaszy jaglanej
Gałka muszkatołowa
Kurkuma
Słodka papryka
Oliwa lub masło
(Sól)

Przygotowanie:
Kaszę uprażyć, dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, nie ma potrzeby jej obierać. Kaszę zalać wodą, dodać dynię i utarty plasterek imbiru. Gotować pod przykryciem bez mieszania ok. 18 minut. Jednocześnie w drugim garnku ugotować soczewicę, wraz z przyprawami. Pod koniec gotowania dodać garść szpinaku i suszone pomidory. Ugotowaną kaszę i soczewicę wymieszać, na wierzch można położyć świeży szpinak. Dla synka pocięłam, jak widać na zdjęciu powyżej. Skropić oliwą. Smacznego :)



Do przygotowania tego dania zainspirował mnie ten przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz