Proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze zdrowe i smaczne :) Dobre do kawy i na przekąskę dla malucha :)
Składniki:
1/2 kg płatków owsianych górskich
1/2 kostki masła
2 łyżki miodu (zastąpić innym słodziwem lub bananem, jeśli dziecko nie ma jeszcze roku)
1/2 szklanki wrzątku
Sok z połowy cytryny
Sól (pominąć, jeśli dziecko nie ma roku)
1/2 kg płatków owsianych górskich
1/2 kostki masła
2 łyżki miodu (zastąpić innym słodziwem lub bananem, jeśli dziecko nie ma jeszcze roku)
1/2 szklanki wrzątku
Sok z połowy cytryny
Sól (pominąć, jeśli dziecko nie ma roku)
Przygotowanie:
Płatki lekko posolić. Dodać sok z cytryny, zalać wrzątkiem. Dodać masło i miód. Wyrobić masę. Formować małe kulki, nieco spłaszczyć lub wyłożyć masę na blachę i pokroić w kostkę. Piec ok 20-30 min w 180 stopniach. Im więcej dodamy tłuszczu, tym ciastka będą bardziej kruche, im więcej wody - tym bardziej gumowate, ale w obu przypadkach bardzo smaczne :-) Można też dodać sezam, pestki dyni lub słonecznika, orzechy, migdały lub inne dodatki.
Przepis pochodzi z opracowania lek. med. Anny Romanowskiej pt. "Gotowanie dla zdrowia", wyd. Towarzystwo Terapii Integralnej, 2012.
Płatki lekko posolić. Dodać sok z cytryny, zalać wrzątkiem. Dodać masło i miód. Wyrobić masę. Formować małe kulki, nieco spłaszczyć lub wyłożyć masę na blachę i pokroić w kostkę. Piec ok 20-30 min w 180 stopniach. Im więcej dodamy tłuszczu, tym ciastka będą bardziej kruche, im więcej wody - tym bardziej gumowate, ale w obu przypadkach bardzo smaczne :-) Można też dodać sezam, pestki dyni lub słonecznika, orzechy, migdały lub inne dodatki.
Przepis pochodzi z opracowania lek. med. Anny Romanowskiej pt. "Gotowanie dla zdrowia", wyd. Towarzystwo Terapii Integralnej, 2012.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz