sobota, 14 listopada 2015

Kotleciki ziemniaczano-jaglane


Kotleciki, a do nich czupryna z ziemniaków, nos z ogórka i rumieńce z surówki z buraka, marchewki, jabłka, kapusty i soku z cytryny :)


Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
sól (pominąć, jeśli dziecko nie ma roku)
mąka (u mnie orkiszowa) i pestki dyni i/lub słonecznika do obtaczania
olej do posmarowania blachy

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z kaszą. Dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, pieprz i sól. Z powstałej masy ulepić niewielkie kotleciki, obtoczyć je w mące lub ziarnach, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze lub papierze do pieczenia. Piec 20-30 min. w temp. 180 stopni. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.



Przepis pochodzi z opracowania lek. med. Anny Romanowskiej pt. "Gotowanie dla zdrowia", wyd. Towarzystwo Terapii Integralnej, 2012.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz