wtorek, 24 listopada 2015

Kasza jaglana ze śliwkami w soku z winogron


Pyszna, aromatyczna rozgrzewająca jaglanka z suszonymi śliwkami gotowanymi w soku z winogron :)


Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
8 suszonych śliwek
ok. 1/2-3/4 szklanki soku z czerwonych winogron (u mnie z kartonika z eko sklepu)
5 łyżek kaszy jaglanej
szczypta cynamonu
2 goździki
kolendra
plasterek imbiru
sok z cytryny
utarta skórka z cytryny
sól (pominąć, jeśli dziecko nie ma jeszcze roku)

Przygotowanie:
Śliwki pokroić i namoczyć na noc w soku z winogron. 
Kaszę uprażyć, zalać gorącą wodą i gotować ok. 18 min. pod przykryciem nie mieszając i nie podnosząc pokrywki. W osobnym garnku podgrzać śliwki w soku z winogron, dodać cynamon, goździki, kolendrę i utarty imbir, szczyptę soli, sok z cytryny i utartą skórkę cytrynową, gotować kilka minut. Wymieszać z kaszą i podawać. Dobrze smakuje z prażonymi orzechami włoskimi :)

Przepis pochodzi z książki "Gotowanie według Pięciu Przemian" B. Temelie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz