piątek, 13 listopada 2015

Zupa jarzynowa


Przepis na tę zupkę pochodzi od mojej Mamy :) Ilekroć u niej jestem, zawsze proszę, by ją zrobiła. Któregoś razu poprosiłam też o przepis - oto on! :)

Składniki (4 porcje):
1/4 główki średniej kapusty
2 duże marchewki
1/4 średniego kalafiora (zima można pominąć)
1 średnia cebula
4 ziemniaki
3-4 łyżki czerwonej soczewicy
4 łyżki pokrojonej zieleniny (natka pietruszki, koperek, seler i por - zielona część)
garść fasolki szparagowej zielonej lub żółtej (zimą można dać zwykłą fasolę wcześniej namoczoną i ugotowaną)
kawałek selera (opcjonalnie)
1 szklanka przecieru pomidorowego lub soku z pomidorów domowej roboty
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub innego

Przygotowanie:
Zagotować pół litra wody wraz z olejem, dodać pokrojoną w paski kapustę, w kostkę marchewkę, fasolkę w słupki i poszatkowaną cebulę. Kiedy warzywa zaczynają mięknąć, wrzucić różyczki kalafiora i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki oraz soczewicę. Gotować do miękkości ok. 15 min. Wsypać zieleninę, zalać pomidorami, zagotować i gotowe :) Jest tak pyszna, że nie potrzeba soli ani pieprzu :) Zupa jest gęsta jak włoskie gazpacho :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz