sobota, 7 listopada 2015

Jajecznica ze szinakiem, bazylią, czosnkiem i suszonymi pomidorami


Tak się składa, że na sobotnie śniadanie często gości u nas jajecznica :) Za każdym razem inna, bo możliwości są nieograniczone :) Dla maluszka można z tych samych składników zrobić jajecznicę na parze.

Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
5-6 jajek od szczęśliwych kur
3 małe suszone pomidory
garść szpinaku baby lub innego świeżego
garść świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
olej kokosowy lub masło do smażenia
ulubione pieczywo i inne dodatki

Przygotowanie:
Czosnek obrać i posiekać, odstawić na 10 min. Umyć szpinak i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory drobno pokroić. Bazylię posiekać. Na patelni rozgrzać olej/masło, dodać czosnek i szpinak, chwilę smażyć, dodać pomidory, jajka, wymieszać i smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji. Na końcu posypać bazylią. 
Podałam z chlebkiem 100% żytnim na zakwasie z eko masłem i odrobiną czarnuszki. 
Dla malucha poniżej roku jajeczniczkę przyrządzić na parze.


Pochłonął wszystko, poza połówką chlebka i pomidorem :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz