piątek, 8 lipca 2016

Placuszki z borówkami

 

Składniki (na kilkanaście małych placuszków):
1 szklanka mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ryżowa, kukurydziana i z ciecierzycy)
ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka ekstraktu ze stewii lub 2 łyżki innego "słodzidła"
szczypta cynamonu
1 jajko
spora garść borówek (można zastąpić jagodami)
olej do smażenia (u mnie kokosowy)

Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać mleko, jajko i zmiksować. Jeśli ciasto jest za gęste, dodać mleka. Najlepiej odstawić na ok. 30 min., ale można też smażyć od razu. Połowę borówek pokroić na połówki lub w ćwiartki, jeśli są duże. Dodać do masy, wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem (u mnie kokosowym) z obydwu stron na złoty kolor :) Podawać ze świeżymi borówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz