wtorek, 21 czerwca 2016

Ekstrakt ze stewii - najlepszy zamiennik cukru


Nie da się ukryć, że większość z nas lubi smak słodki ... No cóż, wyssaliśmy to z mlekiem matki :) Poza tym smak słodki wprowadza nas w stan relaksu i odprężenia ... nic dziwnego zatem, że tak często i chętnie sięgamy po słodkie, no bo kto nie lubi czuć się dobrze? :) Niestety najczęściej kupne słodkości zawierają biały rafinowany cukier, który choć może i poprawi na chwilę nam nastrój, to na dłuższą metę zrobi nam więcej złego niż dobrego. W procesie oczyszczania jest pozbawiony wszelkich wartości odżywczych, uzależnia i ograbia nas i nasze dzieci z cennych witamin i minerałów - żeby bowiem strawić cukier, nasz organizm potrzebuje sięgnąć do własnych zasobów witamin i minerałów. Dlatego najlepiej przygotowywać zdrowe słodkości w domu i do słodzenia używać zdrowych zamienników cukru. Jednym z nich jest stewia, roślina o bardzo słodkich liściach, będąca jednym z najlepszych zamienników cukru. 300 razy słodsza od białego cukru, zero kalorii, bezpieczna dla cukrzyków. "Oprócz zastosowania jako substancja słodząca, stewii przypisuje się również właściwości hipoglikemizujące, hipotensyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbiegunkowe oraz immunomodulacyjne. Stewia zawiera także witaminy (kwas foliowy, witamina C), składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo) oraz silne antyoksydanty (związki fenolowe)". Więcej o właściwościach stewii można przeczytać np. tuMa lekki ziołowy posmak i delikatną goryczkę wyczuwalną w kawie czy herbacie, ale w wypiekach czy owsiankach już jej nie czuć. W sklepach ze zdrową żywnością dostępna jest w różnych formach, m.in. białego proszku, tabletek lub słodzików. Taką stewię lepiej omijać z daleka, gdyż jest równie wysoko przetworzona jak biały cukier. Najlepiej jest przygotować samemu ekstrakt z suszonych liści i stewii i cieszyć się słodkim smakiem potraw z jej dodatkiem :)

Składniki:
50 g suszonych liści stewii dobrej jakości
0,5 l wrzątku

Przygotowanie:
Susz zaparzyć w 0,5 l wrzącej wody i gotować ok. 10 min. Odstawić na 30 min. Odcedzić, odcisnąć np. przez gazę. Otrzymamy brunatny płyn z zielonkawą nutą. Przechowywać w zamkniętej butelce w lodówce. Do słodzenia wystarczy zaledwie kilka kropel. Stewia jest dużo słodsza niż cukier. 

Źródło: facebook.com/Stewia - słodki sekret natury

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz