sobota, 18 czerwca 2016

Pasta z młodego bobu

  

Warto sięgać po bób! Co prawda obieranie go może być nieco uciążliwe, ale wystarczy zaraz po ugotowaniu przelać go zimną wodą i od razu zabrać się do obierania - będzie łatwo wyskakiwał z łupinek :) Wcinajmy zatem bób, bo to bogate źródło błonnika, białka, kwasu foliowego, potasu, a także sodu, witamin z grupy B, witamy C i A.

Składniki:
1 szklanka ugotowanego i obranego młodego bobu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżka soku z cytryny
4 świeże listki mięty (średniej wielkości)
ew. sól/pieprz do smaku

Przygotowanie:
Młody bób dokładnie opłukać i ugotować (najlepiej na parze) do miękkości (5-10 min). Przelać zimną wodą (wtedy łatwiej się obiera) i obrać. Ewentualnie można obrać surowy i dopiero potem ugotować, wtedy czas gotowania jest krótszy (3-5 min). Wszystkie składniki zblendować na gładką masę i gotowe :) Podawać na chlebie lub jako dip do warzyw :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz