niedziela, 5 czerwca 2016

Zupa krem z kalarepą i koperkiem


Kalarepa to bogate źródło witamin - C, B2, E, K, PP, a także żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, selenu i kobaltu. Jest lekkostrawna, ale jednocześnie sycąca, bogata w błonnik, nie powoduje wzdęć jak kapusta, więc jest jak najbardziej wskazana dla małych dzieci. Również świetnie nadaje się do pochrupania na surowo, nie jest tak twarda jak marchewka. Ponadto podobno ma działanie uspokajające, wyciszające, równoważy emocje …
Nie od dziś wiadomo, że kalarepa, podobnie jak młoda kapustka, świetnie łączy się z koperkiem. Wykorzystując tę zależność oraz fakt, że w ogródku moich rodziców pełno jest koperku, przygotowałam pyszną gęstą zupkę krem o słodkawym smaku. Słodycz młodych świeżych warzyw jest tak intensywna, że nie potrzeba nic a nic dosalać nawet w wersji dla dorosłego. No i jest bardzo sycąca. Podałam na pierwsze danie, a na drugie makaron z mąki z soczewicy ze szpinakiem.
Przygotowanie kremu jest banalne i dość szybkie. Zdjęcia brak, bo z takim smakiem rzuciłam się na zupkę, że zapomniałam zrobić ;)


Składniki:
1 spora kalarepa
2 średnie marchewki
2 średnie młode ziemniaki
1 mała pietruszka
1 średnia cebula
1 średni por (biała część)
Ziele angielskie i liść laurowy
Porządna garść posiekanego koperku
Masło/olej do podsmażenia cebuli i pora
Pestki dyni i/lub słonecznika do podania
Gorąca woda

Przygotowanie:
Cebulę i pora obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Pozostałe warzywa obrać, umyć i pokroić na większe kawałki. Zalać gorącą wodą (tyle, by ledwo przykrywała warzywa), dodać ziele i listek oraz pora i cebulę i gotować do miękkości. Wyjąć przyprawy, zblendować i ewentualnie dodać nieco wody, jeśli uznacie, że jest za gęsta. Podawać z pestkami dyni i/lub słonecznika. Sądzę, że będzie smakować też z pieczywem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz