czwartek, 2 czerwca 2016

Mleko migdałowe


Koszt mleka migdałowego w sklepie sięga kilkunastu złotych, a nawet więcej. A zawartość migdałów w takim napoju to zaledwie kilka procent, reszta to woda i najczęściej cukier ... Tymczasem można w szybki i prosty sposób przygotować mleko migdałowe w  domu i wykorzystywać je do smoothie, koktajli, owsianek, naleśników. Właściwości odżywcze migdałów w diecie wege są nie do przecenienia - to bogate źródło wapnia, fosforu, cynku, magnezu, potasu i wielu witamin. Warto jednak pamiętać, że pod wpływem wysokiej temperatury tracą większość swoich cennych właściwości, dlatego najlepiej jeść je na surowo, dodając do smoothie, owsianek, lub po prostu przygotować mleko migdałowe :)


Składniki (ok 3/4 litra):
100 g migdałów ze skórką
5 daktyli niesiarkowanych
Woda filtrowana lub mineralna

Przygotowanie:
Migdały namoczyć na noc w wodzie. Daktyle namoczyć w osobnym naczyniu  (najlepiej w naczyniu blendera). Następnego dnia migdały wypłukać (nie ma potrzeby obierać ze skórki), wrzucić do naczynia blendera wraz z daktylami i wodą, w której się moczyły, dodać 2-2,5 szklanki wody i zblendować przez ok. 2-3 minuty. Przecedzić przez drobne sito lub gazę. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce w lodówce przez 2 dni. Pulpy nie wyrzucać - dodać do owsianki lub jaglanki lub domowych ciasteczek, np. takich :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz