środa, 27 lipca 2016

Kasza jaglana z pure z batatow, pomarańczy i orzechów włoskich


Batat, czyli słodki ziemniak to główny bohater tego dania :) Bogatszy w wartości odżywcze od tradycyjnego ziemniaka o ok. 50 %, słodki w smaku i zachwycający intensywnym pomarańczowym kolorem powinien przypaść do gustu naszym maluchom :)

Składniki:
Kasza:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki rodzynek lub kilka suszonych moreli drobno pokrojonych
ok. 1 i 3/4 szklanki gorącej wody

Pure:
3 średnie bataty
2 pomarańcze obrane ze skórki
kilka łyżek soku z pomarańczy lub mleka roślinnego (opcjonalnie)
1-2 łyżki syropu daktylowego lub innego
1/2 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie:
Kasza: rozgrzej garnek z grubszym dnem. Dodaj kaszę i praż na małym ogniu, często mieszając, aż zacznie ładnie orzechowo pachnieć. Uważaj, żeby nie przypalić. Zalej gorącą wodą, dodaj rodzynki i/lub inne suszone owoce. Gotuj ok. 18 min. pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę, nie mieszając i nie podnosząc pokrywki.

Pure: bataty przekroić na pół, ułożyć na blasze przekrojoną stroną w dół i piec do miękkości - ok. 1h w temp. 120 stopni. Przestudzić, obrać ze skórki i zblendować z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku syropem lub miodem, ewentualnie dodać mleko roślinne lub sok z pomarańczy do uzyskania rzadszej konsystencji pure. Do czego mozna wykorzystać pure? Jako samodzielne danie, do naleśników, do zagęszczenia zupy krem, do chleba, do placków, do jaglanki :)

Inspiracja: dr Joel Fuhrman "Zdrowe dzieciaki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz