Pożywna potrawka z soczewicy i warzyw duszonych w mleku kokosowym sprawdzi się w upalne i chłodniejsze dni :)
1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
1 cebula
5 cm świeżego imbiru
1/4 pora
4 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
1 spora pietruszka
garść rodzynek
1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości min. 60 % kokosa w składzie (400 ml)
1 łyżeczka garam masala, szczypta curry, opcjonalnie szczypta soli oraz ostrzejsze przyprawy w wersji dla dorosłych
1 łyżka ghee lub oleju
Natka pietruszki lub świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić: marchew i pietruszkę w mniejszą kostkę, ziemniaki w większą, pora w talarki, cebulę posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i pora, garam masala i curry, wymieszać i chwile razem smażyć, dodać imbir, wymieszać i chwile razem dusić, można dodać odrobinę wody. Soczewicę dokładnie wypłukać i dodać do garnka, wymieszać, dodać marchew i pietruszkę, wymieszać i zalać mlekiem kokosowym. Zagotować, dodać ziemniaki i rodzynki i gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką 20 minut od czasu do czasu mieszając. Można dosolić do smaku i dodać więcej curry lub chili w wersji dla dorosłych. Podawać obficie posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki, z ryżem lub indyjskimi plackami roti lub naan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz