poniedziałek, 18 lipca 2016

Gulasz z czerwonej soczewicy


Uwielbiam połączenie czerwonej soczewicy i świeżych, pachnących latem pomidorów prosto z ogródka moich rodziców :) Proponuję udusić zdrowe strączki w smakowitych pomidorkach, z dodatkiem marchewki, pietruszki, dyni, koniecznie z cebulką i porem oraz wędzoną papryką, która nadaje tutaj niepowtarzalny charakterystyczny smak i aromat. Jeśli jednak jej nie macie, też wyjdzie i będzie pyszne, tylko trzeba przyprawić czymś innym, np. świeżą bazylią lub bardziej orientalnie używając łagodnego curry. Wyśmienicie smakuje z ryżem, ale ja również lubię w wersji z kopytkami i surówką ze świeżych warzyw :)

Składniki (2 porcje dorosłe plus dziecko):
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 spora czerwona cebula
3 małe marchewki
1 mała pietruszka
3/4 małego pora (biała i kawałek zielonej części, bez liści)
ok. 1,5 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
ok. 700 ml passaty pomidorowej lub 3 bardzo duże dojrzałe słodkie pomidory
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki (jeśli nie macie, użyjcie łagodnego curry lub ostrego w wersji dla dorosłych)
2-3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy), oliwy lub masła klarowanego
natka pietruszki i opcjonalnie prażony sezam lub gomasio (sól sezamowa) do podania
ryż brązowy do podania

Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać, pora pokroić w cienkie talarki. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę i pora. Dolać nieco wody i dusić kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną. W tym czasie opłukać na sicie soczewicę, pokroić w cienkie talarki marchewkę i pietruszkę. Dodać do cebuli i pora, wymieszać. Dodać passatę lub pomidory: pokroić w grubą kostkę, wykroić twarde środki i zblendować na sos (nie ma potrzeby obierać ze skórki). Dodać do warzyw razem z przyprawami. Wymieszać i dusić ok. 10 min. Dodać dynię i dusić jeszcze ok. 10-15 min., aż warzywa będą miękkie, a soczewica zacznie się lekko rozpadać. W razie potrzeby dodać passaty, wody lub mleka roślinnego, np. ryżowego. Podawać obficie posypane natką pietruszki, np. z ryżem lub kopytkami lub co lubicie oraz z surówką ze świeżych warzyw. Smacznego :)

3 komentarze: