wtorek, 12 lipca 2016

Jagodowy "budyń" jaglany


Intryguje kolorem i zachwyca smakiem, a do tego jest banalny i szybki w przygotowaniu :) Idealne danie na letnie śniadanie, przekąskę lub deser :)

Składniki ( na 1 porcję dla dziecka):
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
2 płaskie łyżki jagód plus kilka do dekoracji
1/4 dojrzałego banana średniej wielkości
1 łyżeczka zmielonych migdałów lub innych orzechów
1-2 łyżki mleka roślinnego dla uzyskania pożądanej konsystencji
Opcjonalnie orzechy nerkowca lub np. amarantus ekspandowany i kakao /karob do dekoracji

Przygotowanie:
Banana, mleko, jagody i gorącą kaszę blendujemy na niezbyt gładką masę. Dodajemy mielone migdały lub inne orzechy. Dekorujemy według uznania :-)
Można też użyć kaszy ugotowanej wcześniej i na koniec wszystko lekko podgrzać.

3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda:) kakao można od 7 mcy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli maluch nie jest alergikiem, można zaryzykować minimalną ilość ekologicznego kakao. Lub użyć odrobinę karobu, ewentualnie pominąć :)

      Usuń
    2. Jeśli maluch nie jest alergikiem, można zaryzykować minimalną ilość ekologicznego kakao. Lub użyć odrobinę karobu, ewentualnie pominąć :)

      Usuń