Składniki (3 porcje plus dziecko):
400 g (ok. 1/2 średniej wielkości) cukinii
3 pomidory (ok. 600 g)
4 różyczki brokuła (można pominąć lub zastąpić innym warzywem np. ziemniakiem/batatem lub dać więcej cukinii)
1 mała lub pół dużej cebuli
1 ząbek czosnku
oliwa lub olej do podsmażenia cebuli (1-2 łyżki)
świeża bazylia i oregano
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
gruby plaster koziego sera lub 1 łyżka płatków drożdżowych
do podania: prażone pestki słonecznika i dyni, prażona ciecierzyca
pieprz, ewentualnie sól
gorąca woda (ok. 1 szklanka lub więcej)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku z grubszym dnem rozgrzać olej/oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek i chwilę smażyć. Dodać nieco wody i chwilę razem dusić na małym ogniu. W tym czasie pokroić cukinię w grubą kostkę (nie obierać, chyba że skóra jest bardzo zdrewniała). Dodać do garnka, wymieszać. Dodać brokuły. Pomidory grubo pokroić i dodać do warzyw. Zalać gorącą wodą (ok. 1 szklanka lub więcej, woda nie może przykrywać warzyw, bo wyjdzie z zupy woda, dodatkowo w trakcie duszenia pomidory i cukinia puszczają sok). Dodać przyprawy (bazylia, oregano, papryka) i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać kawałek (1 gruby plaster) startego na tarce sera koziego lub płatki drożdżowe i całość zblendować na krem. Doprawić do smaku wg gustu, podawać z prażonymi pestkami dyni i słonecznika i np. prażoną ciecierzycą. Mój synek uwielbia te chrupiące kuleczki. Kupuję ostatnio w Lidlu (bez soli), ale przymierzam się do zrobienia jej samemu :) Oczywiście maluchom nie radzącym sobie z małymi gabarytami, należy ziarna i ewentualnie ciecierzycę zmielić i wymieszać z zupą i podać np. do picia w kubeczku doidy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz