Składniki:
10 daktyli suszonych
3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 płaskie łyżki karobu lub kakao
Kawałek dyni (mniej więcej tyle, ile zmieści się na kobiecej dłoni
Spora szczypta cynamonu
Ewentualnie 2-3 łyżki mleka roślinnego lub wody z moczenia daktyli
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć na noc lub co najmniej 2 godziny w niewielkiej ilości wody. Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze do miękkości (w przypadku młodej dyni lub odmiany Hokkaido nie obierać ze skórki). Można rowniez uzyc pure z pieczonej dyni.
Dynie przestudzić, następnie wszystkie składniki zblendować na gładki mus. Można podawać samodzielnie jako deser, smarowidło do naleśników czy placków lub np. wymieszać z kaszą jaglaną czy inną i świeżymi owocami i serwować na śniadanie. Na zdjęciu opcja z jaglanką, stąd widoczne wyraźnie grudki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz