środa, 20 lipca 2016

Mus orzechowo-dyniowy


Dynia świetnie smakuje w wersji na słodko. Daktyle to bardzo zdrowe "słodzidło". Karob lub kakao nada piękny czekoladowy kolor, zaś orzechy i siemię jedzone na surowo to kopalnia substancji odżywczych. Wreszcie cynamon podkręci smak i aromat. Zachęcam do wypróbowania takiego połączenia składników:-)


Składniki:
10 daktyli suszonych
3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 płaskie łyżki karobu lub kakao
Kawałek dyni  (mniej więcej tyle, ile zmieści się na kobiecej dłoni
Spora szczypta cynamonu
Ewentualnie 2-3 łyżki mleka roślinnego lub wody z moczenia daktyli

Przygotowanie:
Daktyle namoczyć na noc lub co najmniej 2 godziny w niewielkiej ilości wody.  Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze do miękkości  (w przypadku młodej dyni lub odmiany Hokkaido nie obierać ze skórki). Można rowniez uzyc pure z pieczonej dyni.
Dynie przestudzić, następnie wszystkie składniki zblendować na gładki mus. Można podawać samodzielnie jako deser, smarowidło do naleśników czy placków  lub np. wymieszać z kaszą jaglaną czy inną i świeżymi owocami i serwować na śniadanie. Na zdjęciu opcja z jaglanką, stąd widoczne wyraźnie grudki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz