poniedziałek, 4 lipca 2016

Zupa kalafiorowa z tempehem


Dzięki wkładce w postaci tempehu oraz dodatkowi pieczywa lub ugotowanej wcześniej kaszy, zyskujemy pełnowartościowy sycący obiad, a jednocześnie lekki i smaczny i niewymagający w przygotowaniu. idealny na lato :)
A co to jest tempeh? Powstaje ze sfermentowanych ziaren soi, w naturalnym procesie fermentacji (uwaga! Ważne jest, żeby kupić tempeh ekologiczny i uniknąć dzięki temu spożycia soi modyfikowanej genetycznie). Jest bogatym źródłem lekkostrawnego białka roślinnego, witaminy B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego, tłuszczów nienasyconych omega 3-6-9, wielu minerałów i błonnik. Soja fermentowana jest dla nas dużo lżej strawna i łatwo przyswajalna niż ta nie poddana temu procesowi. Rzadko jadam produkty sojowe, ale jeśli po nie sięgam, to jest to właśnie tempeh. Polecam wypróbować :)


Składniki (4-6 porcji):
1/2 średniego kalafiora
5 niedużych ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
zielona część pora
1 cebula
tempeh ekologiczny 125 g
1 spora łyżka ghee lub 2 łyżki oliwy
przyprawy: 2 liście laurowe, 4 szt ziela ang., 1 łyżeczka zielonej czubrycy
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek prażonych nasion słonecznika
opcjonalnie: komosa ryżowa lub makaron lub pieczywo do podania.

Przygotowanie:
Zagotować ok. 1,2 l wody wraz z listkami i zielem. Dodać ghee lub oliwę, pokrojone w małą kostkę: seler, marchew, pietruszkę, posiekaną cebulę, zielone oddzielone od siebie części pora (bez krojenia), czubrycę i zagotować, gotować ok. 5 minut. W tym czasie ziemniaki obrać i pokroić w nieco większą kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki. Do zupy dodać ziemniaki, kalafiora i tempeh pokrojony w kostkę (nie rozpada się podczas gotowania). Gotować ok. 15 min., aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekaną zieleninę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i gotowe :)
Jeśli dodamy do tego prażony słonecznik oraz komosę lub ugotowaną kaszę, ewentualnie pieczywo, to mamy gotowy pełnowartościowy sycący obiad :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz