czwartek, 14 lipca 2016
Lodowy deser bananowy
Lato w pełni, a za oknem deszcz i wiatr. .. Mimo tego naszło mnie na lody bananowe - może szybciej wróci lato! :-) Generalnie unikam lodów i wszelkich mrożonek, gdyż mają działanie silnie wychladzające i zaburzają równowagę w naszym układzie trawiennym, ale od czasu do czasu nachodzi mnie zachcianka i ją spełniam :)
Składniki (2 porcje):
3 średnie dojrzałe banany
1 łyżka eko masła orzechowego (100% orzechy)
1 łyżka karobu lub kakao
1 łyżka rodzynek
2-3 łyżki śmietanki kokosowej (gęsta część z mleka kokosowego)
Spora szczypta kardamonu
Wiórki kokosowe lub inne bakalie i/lub świeże owoce do podania
Przygotowanie:
Banany obrać, pokroić na grubsze plastry i zamrozić. Dodać pozostałe składniki i zblendować na niezbyt gładką masę. Jeśli macie słaby blender, wyjmijcie banany z zamrażarki i chwilę poczekajcie. Ja tak właśnie zrobiłam :) Ewentualnie druga opcja - nie zamrażajcie bananów na kamień, tylko włóżcie na 2-3 h do zamrażarki. Jeśli macie mocny blender, pewnie wyjdą Wam pyszne lody bananowe :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz