sobota, 30 stycznia 2016

Placuszki z mąki ryżowej z owocami


Składniki (na kilkanaście sztuk):
2 jajka
1/2 szklanki maki ryżowej
1 łyżka mąki kokosowej lub z migdałów (można pominąć i dać dodatkową łyżkę mąki ryżowej lub innej, np. kukurydzianej, orkiszowej, gryczanej)
1 łyżka oliwy
1 łyżka gęstego tłustego jogurtu lub śmietany
1/2 jabłka i 1/2 gruszki lub 1 jabłko
mała garść suszonej żurawiny
kilka suszonych śliwek, mogą być wędzone
1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka ciągle ubijając. Dodać oliwę, mąkę, śmietanę, dokładnie wymieszać. Dodać jabłko i/lub gruszkę starte na tarce o dużych oczkach, żurawinę i drobno pokrojone śliwki oraz cynamon. Dokładnie wymieszać, smażyć na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zarumienienia :)
Smakują same lub z jogurtem / musem owocowym czy domowym dżemem :)

Przepis, który nieco zmodyfikowałam, pochodzi z książki "Zima w kuchni Pięciu Przemian" Anny Czelej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz