niedziela, 10 stycznia 2016

Wegańskie pieczone pulpeciki z soczewicy


Dostałam pod choinkę świetną książkę "Zielono i zdrowo. Nowa kuchnia wegetariańska" i to stamtad pochodzi przepis na te mini pulpeciki :) Zdrowe i smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Dobrze smakują z sosem pomidorowym.


Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku, zgniecione lub drobno posiekane
3 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
40 g płatków owsianych
1 łyżeczka papryki
szczypta pieprzu kajeńskiego
sól (pominąc dla maluchów poniżej 1 r.ż.)

Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, gotować w pół litrze wody przez 15 min. ODCEDZIĆ i zostawić do przestygnięcia. Rozgnieść widelcem lub lekko zblendować. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać dokładnie i odstawić na pół godz. do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Uformować pulpeciki i piec ok. 20 min, obracając co ok. 5 minut, żeby się równomiernie upiekły. Dobrze smakują z sosem pomidorowym :)

Przepis pochodzi z książki: "Zielono i zdrowo. Nowa kuchnia wegetariańska" David Frenkiel, Luise Vindahl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz