niedziela, 3 stycznia 2016

Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
3 jajka od szczęśliwych kur
Mała garść szpinaku baby
1 łyżka posiekanego szczypiorku 
3 suszone pomidory z zalewy
1 łyżka mleka roślinnego
1 łyżka mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej
Szczypta kurkumy
Mała szczypta gałki muszkatołowej
2-3 gałązki tymianku
Olej kokosowy lub inny do smażenia

Przygotowanie:
Jajka rozbełtać, dodać pokrojony lub pocięty nożyczkami szpinak, drobno pokrojone suszone pomidory, szczypiorek, przyprawy, mąkę, mleko i dobrze wymieszać. Na patelni średniej wielkości rozgrzać olej, wylać masę i równo rozprowadzić. Smażyć na niedużym ogniu, aż dół się przypiecze, a góra prawie zetnie. Delikatnie przewrocic na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Smacznego :)

Podałam z awokado, pomidorkami koktajlowymi, papryką czerwoną i chlebkiem orkiszowym posmarowanym masłem i tahini :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz