wtorek, 26 stycznia 2016

Bananowe kulki jaglane z cynamonowym jabłkiem


Składniki:
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (nie może być wodnista, paćkowata, bo kulki nie będą się chciały lepić)
pół banana
1 łyżeczka ghee lub masła
1 łyżka zmielonych orzechów laskowych lub innych
opcjonalnie: figi i daktyle lub inne suszone owoce, np. morele, rodzynki, etc.

ćwiartka jabłka
cynamon

Przygotowanie:
Jeśli używamy suszonych owoców, kroimy je na mniejsze kawałki i namaczamy w ciepłej wodzie lub mleku na czas przygotowania reszty.
Najlepiej ugotować większą ilość kaszy, np. pół szklanki i resztę zjeść samemu lub wykorzystać do innego dania. Kaszę nalezy najpierw uprażyć w garnku z grubym dnem, zalać wodą  (ok. 2 cm powyżej poziomu kaszy) i gotować 18 min. pod przykryciem nie podnosząc pokrywki i nie mieszając. Po ugotowaniu można zostawić jeszcze na chwilę na wyłączonym gazie, by doszła lub ewentualnie wchłonęła resztę wody. 
Banana rozgniatamy widelcem. Ugotowaną ciepłą kaszę łączymy z połową rozgniecionego banana i ghee lub masłem. Dokładnie mieszamy i rozgniatamy jeszcze widelcem. Lepimy nieduże kulki, część obtaczamy w zmielonych orzechach, a część pozostawiamy saute :) Ozdabiamy kulki bananowym musem i bakaliami, ale i bez tego będą pyszne :)
Jabłko kroimy na ósemki, posypujemy cynamonem, dokładnie mieszamy palcami. Jeśli zostało nam bananowego musu, wysmarujmy nim jabłka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz