środa, 20 stycznia 2016

Mus "czekoladowy"


Składniki:
1 duży dojrzały banan
ok. 1/2 szklanki pure z dyni* (jeśli nie macie, można użyć dojrzałego awokado)
1 płaska łyżka karobu lub kakao
1-2 łyżki miodu lub innego płynnego słodzidła
prażone płatki migdałowe lub rozdrobnione prażone orzechy
opcjonalnie szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować na gładki krem. Dodać orzechy lub płatki i wymieszać. Można podawać jako deser lub do naleśników, placków czy porannej jaglanki :)




Jak zrobić pure z dyni?
Dynię Hokkaido kroimy na pół, układamy przeciętymi połówkami do dołu i pieczemy do miękkości - ok. 45 min w temp. 200 stopni. Kiedy jest miękka, po przestudzeniu usuwamy pestki i blendujemy na pure. Ja nie obieram ze skórki, zawsze używam eko dyni, usuwam jedynie tę bardziej przypieczoną skórkę, bo jest gorzka. Pure przekładamy do słoika, zamykamy i przechowujemy w lodówce ok. tydzień. Można zamrozić i przechowywać ok. 6 m-cy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz