wtorek, 1 marca 2016

Banan na ciepło


Banan jako owoc egzotyczny ma właściwości silnie wychładzające i z tego względu nie służy nam ani dzieciom zimową porą. Jednak można to zmienić przyrządzając banana na ciepło. To bardzo prosta i szybka, a jaka smaczna przekąska/deser lub dodatek do śniadania/ kolacji :) 

Składniki (1 porcja):
1 dojrzały banan
Przyprawy: cynamon, kardamon, imbir
1-2 łyżki soku z pomarańczy
Masło lub ghee do smażenia
płatki migdałowe lub orzechy do posypania

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło lub ghee. Banana obrać i pokroić w grube plastry. Włożyć na patelnię, dodać przyprawy, delikatnie wymieszać i smażyć kilka minut. Przełożyć na talerz, polać sokiem z pomarańczy i posypać płatkami lub orzechami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz