Składniki (dla 1 dorosłego i dziecka):
1/2 średniej wielkości bakłażana
1 szklanka passaty pomidorowej
1 nieduża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 cienki plasterek imbiru
3 łyżki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka przyprawy garam masala
szczypta kurkumy
mała garść rodzynek
olej do smażenia
natka pietruszki lub kolendra do podania
makaron gryczany lub inny :)
Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na oleju, aż się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utarty imbir, smażyć razem 1-2 minuty. Dodać soczewicę, wymieszać dokładnie i smażyć 1-2 min. Bakłażana obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać, by przyprawy przykryły bakłażana. Dodać passatę, rodzynki i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min. W razie potrzeby uzupełnić wodą. Podawać z ulubionym makaronem lub ryżem i posiekaną natką pietruszki lub kolendrą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz