piątek, 25 marca 2016

Placki marchewkowo-jabłkowe



Składniki (na ok. 15 placków):
1 duża marchewka
1/2 dużego słodkiego jabłka lub 1 średniej wielkości
2 szt topinamburu
2 jajka
4 łyżki mąki (u mnie pół na pół orkiszowa i ryżowa)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki czarnuszki (lub więcej, jeśli lubicie tę przyprawę)
szczypta cynamonu i mała szczypta imbiru
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

opcjonalnie 1-2 łyżki syropu jabłkowego lub innego, jeśli lubicie słodkie placki
olej kokosowy lub inny do smażenia

Przygotowanie:
Marchewkę i topinambur obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać, dodać pozostałe składniki, make dodając stopniowo, mieszając. Masa ma dość gęstą konsystencję. Patelnie rozgrzać, posmarować olejem, nakładać łyżką placki lekko spłaszczając i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Mnie smakowały same, ale można podać np. z sosem jogurtowym lub na słodko np. z syropem klonowym lub jabłkowym :) Dobrze smakują też na zimno i idealnie nadają się jako przekąska :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz