Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
5 łyżek kaszy jaglanej
1 łyżka ziaren amarantusa
kilka suszonych daktyli
kilka suszonych fig
plasterek imbiru
po szczypcie cynamonu, kardamonu i kurkumy
1 łyżka ghee lub masła
orzechy włoskie do podania ok. 3 łyżki (dla dziecka zmielone lub rozdrobnione)
powidła lub dżem do podania (opcjonalnie)
jagody goji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kaszę uprażyć na małym ogniu w garnku z grubym dnem, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodać amarantus, pokrojone bakalie, utarty plasterek imbiru, przyprawy, zalać gorącą wodą ok 2 cm powyżej poziomu kaszy i gotować 18 min. pod przykryciem nie podnosząc pokrywki i nie mieszając. Po ugotowaniu dodać ghee lub masło, wymieszać, podawać ze świeżymi owocami, posypane orzechami. Można też podać z ulubionym dżemem lub powidłami i jagodami goji (jeśli dziecko jest już wystarczająco duże) namoczonymi uprzednio przez kilka minut w ciepłej wodzie, by zmiękły :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz