czwartek, 31 marca 2016

Kasza gryczana z bakaliami


Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
8 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżka ziaren amarantusa (opcjonalnie)
1 łyżka komosy ryżowej (opcjonalnie)
1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
gorąca woda
garść pokrojonych suszonych śliwek
garść pokrojonych suszonych daktyli
plasterek świeżego imbiru
po szczypcie cynamonu, kardamonu, kurkumy i mielonych goździków
szczypta skorki utartej z cytryny
1 łyżka ghee lub masła lub oleju (np. kokosowy lub inny nierafinowany olej)
świeże owoce, goji (opcja) i orzechy do podania


Przygotowanie:
Mleko zagotować, wsypać wypłukaną pod bieżącą wodą kaszę, komosę i amarantus. Dodać bakalie, przyprawy, utarty imbir i zalać gorącą wodą tak, by przykryła kaszę. Gotować ok. 15 min. na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką od czasu do czasu mieszając. Kiedy kasza jest miękka i wchłonie płyny, wyłączyć gaz, dodać skórkę cytrynową oraz ghee lub masło (jeśli dodajemy nierafinowany olej, lepiej dodać go do nieco przestudzonej kaszy), wymieszać i pozostawić pod przykryciem na wyłączonym jeszcze ok. 5 min. Podawać ze świeżymi owocami i posypać orzechami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz