środa, 2 marca 2016

Dynia z masłem orzechowym, karobem i miodem

Została mi odrobina pure z pieczonej dyni i dzięki temu powstał pomysł na tę pastę :) Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, zdrowa i pyszna :)

Składniki (1 porcja):
2 łyżki pure z pieczonej dyni*
2 łyżki masła orzechowego (eko 100 % orzechy, bez soli i innych dodatków)
1 płaska łyżka miodu
1 łyżeczka karobu (lub kakao)


Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe :) Smakuje z chlebem, naleśnikami, plackami lub jako samodzielny deser :)


Jak zrobić pure z dyni?
Dynię Hokkaido kroimy na pół, układamy przeciętymi połówkami do dołu i pieczemy do miękkości - ok. 45 min w temp. 200 stopni. Kiedy jest miękka, po przestudzeniu usuwamy pestki i blendujemy na pure. Ja nie obieram ze skórki, zawsze używam eko dyni, usuwam jedynie tę bardziej przypieczoną skórkę, bo jest gorzka. Pure przekładamy do słoika, zamykamy i przechowujemy w lodówce ok. tydzień. Można zamrozić i przechowywać ok. 6 m-cy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz