Składniki (1 porcja):
2 łyżki pure z pieczonej dyni*
2 łyżki masła orzechowego (eko 100 % orzechy, bez soli i innych dodatków)
1 płaska łyżka miodu
1 łyżeczka karobu (lub kakao)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe :) Smakuje z chlebem, naleśnikami, plackami lub jako samodzielny deser :)
* Jak zrobić pure z dyni?
Dynię Hokkaido kroimy na pół, układamy przeciętymi połówkami do dołu i pieczemy do miękkości - ok. 45 min w temp. 200 stopni. Kiedy jest miękka, po przestudzeniu usuwamy pestki i blendujemy na pure. Ja nie obieram ze skórki, zawsze używam eko dyni, usuwam jedynie tę bardziej przypieczoną skórkę, bo jest gorzka. Pure przekładamy do słoika, zamykamy i przechowujemy w lodówce ok. tydzień. Można zamrozić i przechowywać ok. 6 m-cy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz