Kiedy nasze pociechy skończą rok, wg wytycznych WHO powinny spożywać 5 posiłków dziennie, w tym 3 główne i 2 przekąski, czyli podobnie jak dorośli :) Wiadomo, że w praktyce różnie to bywa, szczególnie jeśli karmimy piersią, to najczęściej jest ona wciąż nr 1 u rocznego malucha. Niemniej warto kształtować dobre nawyki żywieniowe u naszych szkrabów i starać się podawać im w miarę możliwości 5 regularnych posiłków dziennie. Ja zawsze zasiadam z moim synkiem przy stole do głównych posiłków, a przekąski jemy na spacerze lub podczas zabawy.
Dzielę się tu z Wami moimi pomysłami na zdrowe i szybkie przekąski :)
- świeże owoce sezonowe: jabłka, gruszki, borówki, maliny, śliwki etc w zależności od pory roku. Starajmy się wybierać owoce sezonowe, a cytrusy i banany serwować sporadycznie, szczególnie jesienią i zimą, bo mają działanie mocno wychładzające.
Czy obierać ze skórki jabłka i gruszki?
I tak i nie. Z jednej strony wiadomo, ze w skórce i tuz pod skórką jest najwiecej wartości odżywczych owocu, z drugiej strony tam też gromadzi się najwięcej toksyn pochodzących z oprysków. Ja robię tak, że jeśli mam owoce ekologiczne (kupione w eko sklepie, z certyfikatem lub ze sprawdzonego źródła) to nie obieram, a pozostałe tak. Można też zastosować jedną z metod usuwania pestycydów, np. takie.
- świeże owoce z cynamonem i orzechami
Świetnie nadają się do tego jabłka. Obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki, jeśli jabłko jest duże. Lekko posypać cynamonem i zmielonymi orzechami np. laskowymi lub włoskimi. Wymieszać dobrze ręką tak, by cynamon i orzechy pokryły jabłka. Można podawać od razu lub zabrać ze sobą na spacer lub basen :) Pięknie pachną i świetnie smakują, szczególnie zimą.
- owoce duszone - patrz tu
- koktajle lub smoothie owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Np. banan lub gruszka + garść szpinaku i jarmużu + mleko roślinne lub jogurt, ewentualnie woda. Wystarczy zblendować wszystkie składniki i gotowe :) Najlepiej spożywać je rano i co najmniej 3h po posiłku wysokobiałkowym.
- owoce suszone niesiarkowane
Morele, daktyle, figi pokrojone w paski lub drobniejsze kawałki. Zawsze warto mieć przy sobie garść bakalii. Ja noszę w torbie takie małe pudełeczko z bakaliami - podczas spacerów sama podjadam orzechy, a w razie potrzeby dziecku serwuję kawałki suszonych owoców :)
- warzywa strączkowe, np. ugotowana ciecierzyca lub fasola
- awokado
- sałatki, np. takie:
Z kaszą jaglaną
Owocowo-warzywna
- placki lub naleśniki pozostałe ze śniadania / obiadu / kolacji, np:
Dyniowe placuszki
Placuszki bananowo-kokosowe
Naleśniki gryczano-orkiszowe
- zdrowe batoniki, ciasteczka, mufiny i ciasta z własnych wypieków, np:
Wegańskie ciasteczka dyniowe
Ciasteczka owsiane
Figowe ciacha bogate w wapń
- kanapki z pełnoziarnistego pieczywa najlepiej bez pszenicy z lekkimi pastami, np.
Pasta z brokuła
Humus z pieczoną dynią
Zielony humus
Pasta z awokado
Pasta z adzuki
- jajko na twardo
- niezjedzone śniadanie - kasza lub owsianka smakuje też dobrze na zimno. Można podgrzać, jeśli mamy czas i możliwość, np:
Kostki kukurydziane
Kuleczki z kasz
- twarożek, jogurt naturalny, ale tylko od czasu do czasu, gdyż nabiał nie jest zdrowy ani potrzebny w naszej diecie. Jeśli juz chcemy go spożywać, wybierajmy ekologiczny kozi lub owczy.
UNIKAJMY!
- chrupki kukurydziane i inne - mają znikome wartości odżywcze, zaklejają zęby i żołądek!
- pieczywo chrupkie typu wafle ryżowe i inne - podobnie jak chrupki są ubogie w wartości odżywcze
- słodzone jogurty, serki, wszelakie "danonki" etc.
Polecam zaglądać do kategorii Przekąski na tym blogu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz