poniedziałek, 15 lutego 2016
Bezglutenowe naleśniki z ciecierzycy
Składniki:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka wody lub mleka roślinnego (ja użyłam wody)
1 jajko
duża szczypta kminu rzymskiego
opcjonalnie w wersji 12 m+ szczypta soli
olej kokosowy lub inny do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem - mąka z ciecierzycy ma to do siebie,że lubi tworzyć grudki. Odstawić na min. pół godziny lub dłużej, można też na noc. Smażyć do zarumienienia na dobrze rozgrzanej równomiernie posmarowanej tłuszczem patelni. Smakują w wersji wytrawnej z ulubionym farszem, jak i na słodko :)
Można zrobić bez jajka w wersji wegańskiej, ale ja nie potrafię, bo mi przywierają do patelni ;)
Inspiracja: EkoQuchnia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz