wtorek, 9 lutego 2016

Pomarańczowa zupa z dynią i batatem


Składniki:
1/2 małej dyni Hokkaido
1 spory batat
3 nieduże marchewki
1 pietruszka
por (biała część)
1 cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy: liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, szczypta ostrej papryki, lubczyk i/lub inne ulubione zioła lub zdrowa przyprawa do zup warzywnych
ok. 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
olej kokosowy lub inny do smażenia
opcjonalnie: ugotowana kasza jaglana i ciecierzyca lub fasola


Przygotowanie:
Dynię pokroić w mniejszą kostkę, bataty w większą, marchewki i pietruszkę w słupki, pora w talarki, a cebulę i czosnek posiekać. W garnku z grubszym dnem rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać pora i smażyć, aż zmięknie, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać marchewkę, pietruszkę i dynię, dokładnie wymieszać chwilę smażyć razem. Zalać zupę gorącą wodą, dodać batata i przyprawy. Gotować ok. 20 minut. Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze ok. 5 minut. Doprawić solą, jeśli używacie :)
Można dodać ugotowaną kaszę jaglaną lub inną i ciecierzycę lub fasolę, wtedy będzie bardzo pożywna i spokojnie można ją zaserwować jako samodzielne danie obiadowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz