W wersji z awokado |
W wersji z kukurydzą i pomarańczą |
Składniki (dla 2 dorosłych i dziecka):
3/4 szklanki ugotowanej ostudzonej kaszy jaglanej (najlepiej z poprzedniego dnia)
niecałe pół szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej
6-8 pomidorków koktajlowych
pół awokado lub 2-3 łyżki kukurydzy
1 laska selera naciowego
6-8 oliwek
2-3 suszone pomidory z zalewy
mała garść świeżego szpinaku baby
ćwiartka czerwonej papryki (opcjonalnie)
ćwiartka pomarańczy (opcjonalnie)
drobno pokrojone orzechy włoskie lub prażone pestki słonecznika i/lub dyni
Dressing (dla dorosłych):
kilka łyżek oliwy
duży ząbek czosnku
łyżka miodu lub 2 łyżki syropu klonowego
łyżeczka octu balsamicznego
szczypta soli
Dressing dla dziecka: oliwa z oliwek + sok z cytryny + szczypta suszonych ziół, np. oregano.
Przygotowanie:
Do miski włożyć i rozdrobnić kaszę, jeśli się posklejała. Dodać kapustę, pomidorki przekrojone na pół, poszatkowany grubo szpinak, obrane i pokrojone w większą kostkę awokado, pokrojone w plasterki oliwki, dość drobno pokrojone suszone pomidory i pokrojoną w ok. 2-3 cm paski paprykę. Posypać orzechami. Delikatnie wymieszać i odłożyć porcję dla dziecka.
Przygotować sos. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do słoika, zakręcić i porządnie wstrząsnąć. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
Dressing dla dziecka: polać sałatkę oliwą, skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać.
Bezzębne maluchy bez problemu sobie poradzą wysysając soki z warzyw, których nie dadzą rady pogryźć :)
OdpowiedzUsuń