czwartek, 21 stycznia 2016

Zielony krem jarmużowo-selerowy z jajkami przepiórczymi


Składniki (na ok. 4 dorosłe porcje):
1 bardzo duży seler
1 mały pęczek jarmużu
1 mała pietruszka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/4 dużej gruszki lub pół mniejszej
1 łyżka wodorostów wakame
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 l bulionu warzywnego i 1/2 l gorącej wody lub 1 l gorącej wody i 1/2 kostki warzywnej bio
1 łyżka ghee lub oleju

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na oleju cebulę wraz z kolendrą i rozkruszoną kostką warzywną, jeśli używacie. Po chwili dodać czosnek, smażyć minutę, dodać obrany i pokrojony w kostkę seler oraz pietruszkę, dobrze wymieszać i chwilę razem smażyć. Zalać wodą lub bulionem i wodą, dodać wodorosty i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie z jarmużu wykroić twarde łodygi i rozdrobnić. Dodać do zupy po 20 min wraz z obraną i pokrojoną gruszką. Gotować ok. 5-7 min. Dodać sok z cytryny. Zblednować na gładki krem. Smakuje z jajkiem na twardo :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz