czwartek, 21 stycznia 2016

Marchewkowo-imbirowy sos do makaronu


Ten sos ma wyraźną imbirową nutę w smaku, bo w dzisiejszy zimowy mroźny dzień miałam na niego ogromną ochotę i tak powstał pomysł na to danie :) Dodatek orzechów czyni go bardziej pożywnym. Można dodać też śmietankę kokosową lub gęste mleko kokosowe, które zawsze świetnie komponuje się z imbirem :)

Składniki (dla 1 dorosłego i dziecka):
2 spore marchewki
1 nieduża pietruszka
1 mała cebula
kawałek imbiru - grubszy większy plaster lub ok. 2 cm małego kawałka
2 łyżki orzechów włoskich lub innych
przyprawy: szczypta curry, kolendry i kurkumy
ghee lub olej do smażenia
prażony sezam i ser kozi do posypania (opcjonalnie)
ulubiony makaron pełnoziarnisty (u mnie duże ryżowo-kukurydziane rurki)

Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę ugotować na parze lub w małej ilości wody. Ostudzić i obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę i imbir obrać i posiekać. Cebulę podsmażyć na ghee wraz z kurkumą, kolendrą i curry przez kilka minut, dodać imbir i smażyć lub podlać wodą i dusić jeszcze ok. 2-3 minuty. Przestudzić, wrzucić do naczynia blendera, razem z orzechami, marchewką i pietruszką. Zblednować na gładki sos. Podgrzać na patelni, na której podsmażaliśmy cebulę i imbir (żeby nie brudzić kolejnych naczyń) i wymieszać z ugotowanym ulubionym makaronem :) Posypać sezamem i odrobiną startego sera koziego lub innego wegańskiego.

Do tego zrobiłam surówkę z buraczka i gruszki, doprawioną sokiem z cytryny i olejem lnianym :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz